Specjalizacje, Kategorie, Działy

Ryż może pomagać w leczeniu raka jelita grubego

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Na Uniwersytecie w Canterbury grupa badaczy przeprowadziła badania wiążące dietę bogatą w ryż z ograniczeniem zachorowalności na raka jelit. Jedna z ekspertek, prof. Ann Richardson uważa, że szybki wzrost liczby osób ze zdiagnozowanym nowotworem jelit w Japonii i Hongkongu ma związek ze zmianami stylu odżywania, jakie nastąpiły tam w ciągu ostatnich 50 lat.
Z analiz badaczy wynika, iż spożycie ryżu w Japonii w tym czasie zmniejszyło się prawie o 50 proc. Zaś w Chinach czy Indiach, gdzie nie zauważono ograniczenia spożywania ryżu, statystyki mówiące o zachorowalności na raka jelit są nadal niskie. Na tej podstawie wysnuto wniosek, że liczba zachorowań na raka jelita grubego wzrosła zbyt szybko, aby można było mówić o zmianach genetycznych. Raczej jest to wynik utraty któregoś z czynników obronnych – uważają badacze.
Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan stworzyli miksturę z komórek macierzystych ryżu, który wyhodowali w swoim laboratorium. Użyto nasion ryżu o nazwie Oryza sativa. Kolejnym krokiem było zebranie wydzieliny z tych komórek i sprawdzenie, jak zareagują na nie komórki nowotworowe m.in. jelita grubego. W prowadzonym eksperymencie, po upływie 96 godzin oddziaływania tego roztworu zabitych zostało 83 proc. komórek rakowych jelita grubego.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.