Specjalizacje, Kategorie, Działy

Salmonella w Danii

Udostępnij:
Centrum Chorób Odzwierzęcych w Narodowym Instytucie Żywności Politechniki Danii we współpracy z Statens Serum Institut przedstawiło raport nt.
zachorowań na Salmonellę w 2012 r. Nie jest źle. Najczęstszym typem Salmonelli wśród Duńczyków była Salmonella typhimurium, na ogół "przywożona"
z Egiptu, Turcji oraz Tajlandii.
W 2012 r. w Danii zarejestrowano 1198 przypadków Salmonelli, co oznacza, że zachorowało 21 osób na 100 tys. mieszkańców. To trochę więcej niż w rekordowo niskim pod względem zapadalności roku 2011. Niemal połowa (45
proc.) wszystkich infekcji miało miejsce za granicą - szczególnie po powrocie z Egiptu, Tajlandii i Turcji.
Najczęstszym typem Salmonelli wśród Duńczyków była Salmonella typhimurium, która wywołała 415 przypadków. Enteritidis spowodował 242 przypadki.
Wiele przypadków było efektem spożywania duńskiej wołowiny. Jak to określono - duńskie befsztyki były drugim co do wielkości źródłem żywności zakażone Salmonellą - 7 proc. zatruć oznacza bowiem bardzo duży wzrost w porównaniu do ostatnich 10 lat, zatrucia te miały udział od 0,5 do 1,5 proc.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.