SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Statyny zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki
 
Statyny są podstawowym lekiem w leczeniu hiperlipidemii. Ich szerokie wykorzystanie pozwoliło w analizach retrospektywnych dostrzec możliwy efekt chemoprewencyjny tej grupy leków na rozwój raka trzustki.
Archibulgi i wsp. przeprowadzili meta-analizę 27 prac w których stosowano statyny oraz rejestrowano wystąpienie raka trzustki. Analiza łącznie objęła 11975 pacjentów z przewodowych rakiem trzustki i grupę kontrolną ponad 3 milionów osób.

Stosowanie statyn wiązało się z istotnie mniejszym ryzykiem rozwoju raka przewodowego trzustki (OR = 0.70; 95% CI: 0.60-0.82; p < 0.0001) w porównaniu z osobami, które nie stosowały statyn. Przy czym gdy analizą objęto poszczególne statyny, istotność statystyczną w kwestii zmniejszania ryzyka rozwoju raka przewodowego trzustki zaobserwowano jedynie w przypadku stosowania atorwastatyny (OR = 0.86; 95% CI: 0.75-0.99; p = 0.033).

Wyniki meta-analizy są bardzo intrygujące, jednak jak zauważają autorzy, jedynie część analizowanych prac zawierała informację o innych czynnikach ryzyka jak obecność cukrzycy, palenie papierosów, występowanie przewlekłego zapalenia trzustki. Z tego powodu możliwy związek między stosowaniem statyn, a zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka trzustki wymaga dokładnego zbadania.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe