Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Zastosowanie zielonej herbaty do przygotowania przed kolonoskopią

Źródło: BMC Gastroenterology
Opracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Autor: Justyna Daniliszyn |Data: 02.07.2020
 
 
Wyniki badania sugerują, że dodanie zielonej herbaty do makrogroli może zmniejszać działania niepożądane podczas przygotowań do kolonoskopii.
Makrogole są środkami powszechnie wykorzystywanymi do przygotowania pacjentów przed kolonoskopią. Jednakże, pacjenci często skarżą się na działania niepożądane przygotowania przed procedurą takie jak: nudności, wymioty oraz uczucie wzdęcia. Na łamach BMC Gastroenterology ukazały się wyniki randomizowanego badania klinicznego w którym do makrogoli dodano zieloną herbatę.

116 pacjentów losowo rozdzielono na dwie grupy: interwencyjną która przed kolonoskopią miała przyjąć 2 litry makrogoli oraz 1 litr zielonej herbaty oraz grupę kontrolną która stosowała tylko 2 litry makrogoli. Badacze ocenili występowanie skutków ubocznych (nudności i wymioty, wzdęcie oraz ból brzucha) oraz przygotowanie jelit na podstawie pięciostopniowej Aronchick'a.

Średnia wartość w skali Aronchick'a nie różniła się pomiędzy grupami. Osoby które poza makrogolami wypiły litr zielonej herbaty rzadziej zgłaszały nudności i wymioty (55,9% vs. 77,2%; p=0,015) oraz ból brzucha (13,6% vs. 33,3%; p=0,012). Ponadto, pacjenci z grupy interwencyjnej byli bardziej skłonni do powtórzenia kolonoskopii w porównaniu z osobami u których nie stosowano zielonej herbaty.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe