Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
123RF

Jak przywrócić prawidłową mikrobiotę

Źródło: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Redaktor: Monika Stelmach |Data: 10.06.2021
 
 
Tagi: PUM, badania, COVID-19
Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie rozpoczynają badania osób, które przeszły COVID-19 i mają zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Badacze chcą sprawdzić, jaka dieta będzie najskuteczniejsza w przywracaniu prawidłowego działania flory bakteryjnej jelit.
Niemała grupa pacjentów w trakcie zakażenia wirusem Sars-CoV-2 ma objawy ze strony układu pokarmowego (u niektórych pacjentów nawet z pominięciem dolegliwości układu oddechowego), tj. biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmniejszene apetytu. Stan zapalny wywołany przez COVID-19 może dotyczyć także przełyku, jelita cienkiego i jelita grubego. Wpływ choroby na organizm, a także zwiększone zapotrzebowanie na energetyczność posiłków ze względu na gorączkę czy męczący kaszel, powodują u części chorych zmniejszenie masy tkanki mięśniowej, a obniżony apetyt dodatkowo utrudnia dostarczanie odpowiednich i zasilających organizm składników.

Naukowcy z PUM w Szczecinie poszukują osób, które chorowały na COVID-19 i mają zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Warunkiem jest ukończenie 18. roku życia, udokumentowane przejście COVID-19 i problemy żołądkowo-jelitowe. Zakwalifikowanych zostanie ok. 300 osób. Dla uczestników opracowano dwuetapową dietę w celu ograniczenia dolegliwości oraz poprawy samopoczucia. Badacze podzielą pacjentów na dwie grupy: jedna będzie stosować dietę śródziemnomorską, druga – dietę low FODMAP, wprowadzaną w zaburzeniach jelitowych. Obie diety będą miały zwiększoną zawartość białka, co ma to pomóc w odbudowaniu odporności. Badanie odbędzie się w formie wizyt dietetycznych on line.

Weryfikację diety pod kątem jej wpływu na poprawę stanu odżywienia u ozdrowieńców z żołądkowo–jelitowym przebiegiem COVID-19 prowadzi koordynator projektu prof. dr hab. Ewa Stachowska z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM.

Wyniki badań będą podstawą stworzenia wytycznych dotyczących żywienia w tej grupie pacjentów.
 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe