Specjalizacje, Kategorie, Działy
Archiwum

Rząd zapowiada „prawie lockdown"

Udostępnij:
– Na razie chcemy wprowadzić, nazwijmy to „prawie lockdown" – stwierdził główny doradca premiera ds. walki z COVID-19 prof. Andrzej Horban. Zapowiedział, że osoby po 70. r. ż. będą proszone o pozostanie w domach i niewychodzenie, jeśli nie jest to konieczne. Potwierdził też, że planowane są dalsze ograniczenia w działaniu branży gastronomicznej.
Prof. Andrzej Horban w Radiu ZET pytany o najbardziej czarny scenariusz, wskazał że jest nim uruchamianie szpitali tymczasowych. Wyjaśniał, że jeżeli uda się zapewnić chorym wystarczającą liczbę miejsc w szpitalach, to będziemy jeszcze przed „lockdownem".

– Na razie chcemy zrobić, nazwijmy to: „prawie lockdown" – powiedział prof. Horban. Przypomniał, że to osoby starsze i z chorobami współistniejącymi są szczególnie narażone na ciężki przebieg choroby, który może wymagać hospitalizacji.

– Dzisiaj premier ogłosi coś, co będzie przypominało usadzenie ludzi starszych w domu. Jest prośba, żeby osoby powyżej siedemdziesiątki, jeżeli nie muszą wychodzić dla celów zawodowych, grzecznie siedziały w domach, zorganizowały sobie dostawy żywności. Jeżeli nie są w stanie się zaopatrzyć, to pomogą ośrodki pomocy społecznej – powiedział prof. Andrzej Horban.

Główny doradca premiera ds. walki z COVID-19 zapowiedział też, że planowane jest zamrożenie od poniedziałku branży gastronomicznej, a dania będą mogły być wydawane jedynie na wynos.

– Jeżeli ktoś był w pubie czy restauracji w sobotni wieczór to dokładnie wie, o co chodzi. Jest to zaproszenie wirusa do bardzo dużej transmisji – argumentował prof. Horban.

Natomiast wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin zapowiada, że covidowe obostrzenia wobec biznesu będą ograniczone do niezbędnego minimum.

– Z dotkniętymi nimi branżami pracujemy nad mixem wsparcia zarówno doraźnego, jak długofalowego – czytamy w piątkowym wpisie wicepremiera Jarosława Gowina.

Jak powiedziała wcześniej PAP wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, 23 października mają się odbyć konsultacje z przedstawicielami szeroko rozumianej branży gastronomicznej - zarówno restauratorami, jak i firmami oferującymi jedzenie na wynos. Zaznaczyła, że konsultacje mają na celu przede wszystkim wypracowanie narzędzi gospodarczych, które mogłyby im pomóc w przetrwaniu obecnego trudnego czasu.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.