Upieczemy dla uczniów „radziwiłłówki”: pierwsze drożdżówki prozdrowotne

Udostępnij:
Jeszcze w tym tygodniu Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej zgłosi do Sanepidu wniosek o zatwierdzenie składu i receptury drożdżówek dla uczniów. Przed rozprowadzaniem w sklepikach szkolnych musi otrzymać certyfikat GIS, ten z kolei stosować się będzie do wytycznych Ministerstwa Zdrowia. Dlatego też nowy produkt, choć jeszcze nie trafił na rynek, ma już swoją nazwę: "radziwiłłówka".
-Początkowo planowano kilkanaście różnych smaków, część z nich odpadła w przedbiegach, ze względu na zbyt dużą zawartość cukru w swoim składzie - pisze "Dziennik Gazeta Prawna"

Cukiernicy z całej Polski będą mogli produkować zdrowotne drożdżówki dla uczniów szkół pod warunkiem, że złożą wniosek o udostępnienie procedury i zasad wypieku. Konieczna będzie także pozytywna weryfikacja firmy przez stowarzyszenie. Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP) zgłosiło do urzędu patentowego znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP”. Organizacja będzie rozwijać listę produktów, które będą spełniały wyselekcjonowane wymogi i standardy jakościowe.

Obecnie RPŻP zastanawia się nad wprowadzeniem prozdrowotnych napojów. Wytwarzanie produktów prozdrowotnych i uzyskanie zgody na ich produkcje i rozpowszechnianie będzie dla firmy wyróżnikiem na tym konkurencyjnym rynku cukierniczym i spożywczym.

Euromonitor International podał, że wartość rynku zdrowych produktów zdrowotnych to ponad 1,3 mld zł. Ostatnie lata pokazują znaczny wzrost sprzedaży żywności prozdrowotnej - czytamy na stronie gazetaprawna.pl

Dziennik Gazeta Prawna poinformował też, że produktami prozdrowotnymi, receptury opracowane przez PRŻP, zainteresowała się sieć między innymi dyskontów spożywczych Biedronka.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.