Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
IARC: lepiej nie słodzić napoi
Źródło: Sciencedaily/MK
Autor: Marta Koblańska |Data: 10.09.2019
 
 
Nowe badanie koordynowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem IARC przeanalizowało związek między śmiertelnością a napojami słodzonymi cukrem oraz sztucznie. Co z niego wynika?
Badanie obejmowało dane ponad 450 tys. osób z obserwacją przez 16 lat w 10 krajach europejskich. Wynika z niego, że osoby słodzące napoje, w szczególności dwie szklanki napoi w ciągu dnia znajdowały się w grupie zwiększonego ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn w porównaniu do osób, które słodziły szklankę napoju w miesiącu.

Co więcej, spożywanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych sztucznie napoi w ciągu dnia skutkowało powiązaniem ze zgonami z przyczyn krążeniowych, a spożywanie jednej lub więcej szklanek napoju słodzonego cukrem w ciągu dnia było związane z ryzykiem zgonu z przyczyn układu trawiennego.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem IARC jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynowanie badań na temat przyczyn zachorowania na raka oraz nad mechanizmami go wywołującymi.
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Chemioterapii, Klinika Onkologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe