Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko raka

Udostępnij:
Dieta obejmująca wysoko przetworzoną żywność z zawartością cukru, tłuszczu I soli może znacząco zwiększyć ryzyko nowotworu, a nie jedynie ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, czy schorzeń serca.
Wysoko przetworzona żywność taka jak pakowane ciastka, zupy instant, żywność mrożona oraz snaki zawierają substancję, które mogą znacząco zwiększyć całkowite ryzyko raka oraz raka piersi. Zespół badaczy powołuje się na badanie prospektywne obejmujące ponad 100 tys. uczestników opublikowane w BMJ.

Badacze odkryli, że 10 procentowy wzrost proporcji bardzo przetworzonej żywności w diecie wiązało się z 11 procentowym wzrostem całkowitego ryzyka raka. Żywność ta obejmowała ultraprzetworzone tłuszcze, sosy oraz produkty z cukru. Badanie wykazało również, że konsumpcja wysoko przetworzonej żywności była związana z 12 procentowym wzrostem ryzyka raka piersi. Nie zanotowano jednakże istotnego związku z ryzykiem raka prostaty oraz jelita grubego.
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.