ONKOLOGIA
Terapia wspomagająca
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Partner kategorii
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Wpływ spożycia flawonoidów i lignanów na raka jelita grubego

Źródło: Zamora-Ros R et al. „ Dietary flavonoids, lignans and colorectal cancer prognosis.” Sci Rep. 2015 Sep 15;5:14148
Autor: Andrzej Kordas |Data: 29.09.2015
 
 
Flawonoidy i lignany należą do polifenoli – związków organicznych pochodzenia roślinnego wykazujących właściwości antykancerogenne dla rozwoju raka jelita grubego (CRC – colorectal cancer). Określono, że związki te wpływają na procesy różnicowania i apoptozy komórek, blokują aktywację kancerogenów, wpływają na proliferację i przyleganie komórek nowotworowych oraz na angiogenezy. Jednakże prac poświęconych ich właściwościom przeciwnowotworowym w aspekcie zapobiegania nowotworom jest bardzo mało. W prezentowanym badaniu oceniono związek pomiędzy spożyciem tych grup związków a ryzykiem nawrotu CRC oraz przeżyciem całkowitym (OS – overall survival) chorych na CRC.
Dostęp wyłącznie dla lekarzy.
Zaloguj się, aby przeczytać pełną treść artykułu:
Login:
Hasło:
Nie mam jeszcze konta
Utwórz darmowe konto Termedia.
Zarejestruj się
Nie pamiętam hasła
Skorzystaj z opcji przypominania hasła aby odzyskać dostęp do swojego konta Termedia.
Nie pamiętam hasła
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Chemioterapii, Klinika Onkologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe