LEKARZ POZ
Choroby układu krążenia
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Częste spożywanie czekolady obniża ryzyko sercowo-naczyniowe

Udostępnij:
Chun Shing Kwok i wsp. zaprojektowali badanie, którego celem była ocena związku pomiędzy spożywaniem czekolady a ryzykiem wystąpienia w przyszłości zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Heart.
Badaniem objęto grupę 20 951 osób. Średni czas obserwacji wyniósł 11.3±2.8 lat, natomiast mediana czasu obserwacji 11.9 lat. Odsetek uczestników, u których rozwinęła się choroba niedokrwienna serca wynosił 9.7% w grupie pacjentów z najwyższym spożyciem czekolady oraz 13.8% w grupie z najniższym spożyciem czekolady. Odsetek pacjentów, u których wystąpił udar mózgu wyniósł odpowiednio 3.1% and 5.4%. Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż osoby spożywające najwyższe ilości czekolady (16–99 g/dzień) miały istotnie niższe ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, w porównaniu z osobami, które czekolady nie spożywały (HR 0.88; 95% CI 0.77 - 1.01). W przypadku udaru mózgu ryzyko to oszacowano na 0.77 (95% CI 0.62 - 0.97), natomiast w dla obydwu wspomnianych schorzeń łącznie 0.86 (95% CI 0.76 to 0.97).

Dodatkowo przeprowadzono metaanalizę, która objęła dziewięć badań (57 809 uczestników). Wykazano, iż osoby spożywające większe ilości czekolady w porównaniu z tymi, które spożywały jedynie niewielkie jej ilości posiadały mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca (RR 0.71, 95% CI 0.56 - 0.92), udaru mózgu (RR 0.79, 95% CI 0.70 - 0.87) oraz zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (RR 0.55, 95% CI 0.36 - 0.83).

Podsumowując, w omawianym badaniu wykazano, iż większe spożycie czekolady wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia w przyszłości zdarzeń sercowo-naczyniowych.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.