Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Czy warto eliminować z diety czerwone mięso?
Źródło: DM/Annals
Autor: Marta Koblańska |Data: 18.10.2019
 
 
Obecna wiedza medyczna wskazuje na ogromną rolę prawidłowej diety w utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia; na drugim biegunie znajdują się liczne dane wskazujące na szkodliwość nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Jednym z kontrowersyjnych tematów pozostaje spożywanie czerwonego mięsa - czy należy z niego rezygnować? Odpowiedź pojawiła się na łamach Annals of Internal Medicine.
Międzynarodowy zespół naukowców (w tym z Polski) przeprowadził przeprowadził metaanalizę, do której włączono randomizowane badania porównujące diety o niższej zawartości czerwonego mięsa z dietą o wyższej zawartości czerwonego mięsa, w których jego spożycie różniło się o co najmniej 1 porcję tygodniowo przez 6 miesięcy lub dłużej. By zmniejszyć ryzyko stronniczości w wzmocnić pewność dowodów selekcja danych została przeprowadzona przez 2 niezależne zespoły.

Spośród 12 kwalifikujących się badań tylko jedno (z udziałem 48 835 kobiet) dostarczyło najbardziej wiarygodnych dowodów (choć o niskiej jakości) na to, że dieta o obniżonej zawartości czerwonego mięsa może mieć niewielki lub żaden wpływ na śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny (HR 0,99), śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych (HR, 0,98) i występowanie chorób sercowo-naczyniowych (HR 0,99). Wymienione badanie wskazuje także na to, że dieta uboga w czerwone mięso może mieć niewielki lub żaden wpływ na całkowitą śmiertelność z powodu chorób nowotworowych (HR 0,95), a także na częstość występowania raka jelita grubego (HR 1,04) i raka piersi (HR 0,97).

Autorzy podkreślają, że znaczna większość dotychczasowych badań była przeprowadzona tak, że ciężko wysnuć z nich choć w niewielkim stopniu wiarygodne wnioski. Obecny stan wiedzy bardziej skłania się ku stwierdzeniu, że eliminowanie z diety czerwonego mięsa nie przynosi istotnych korzyści.

Znajduje to odzwierciedlenie także w opublikowanych niedawno zaleceń NutriRECS, które podają, że u osób powyżej 18. roku życia wyeliminowanie spożycia przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie jest konieczne do zachowania dobrego stanu zdrowia. Zalecenia są dostępne pod poniższym adresem.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe