Specjalizacje, Kategorie, Działy

Słodkie napoje zwiększają ryzyko zgonu

Udostępnij:
Na łamach The JAMA Network Open ukazała się retrospektywna analiza danych 13 440 dorosłych osób powyżej 45. roku życia...
Tylko nie liczni z nas nie lubią słodkich napojów. Słodzone, gazowane i niegazowane napoje oraz soki owocowe są niemal w każdym domu. Nie są złe, jednak często bywają nadużywane, o czym świadczy między innymi rosnący odsetek osób z nadwagą i otyłością wśród młodzieży. Czy owe pyszności mogą być śmiertelną trucizną? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy z Emory University w Atlancie.

Na łamach The JAMA Network Open ukazała się retrospektywna analiza danych 13 440 dorosłych osób powyżej 45. roku życia bez stwierdzonej cukrzycy czy choroby sercowo-naczyniowej; warto dodać, że 70,8% badanych cierpiało z powodu nadmiernej masy ciała. Dane zaczerpnięto z badania REGARDS przeprowadzonego w latach 2003-2007, z 6-letnim okresem follow-upu. Posługując się odpowiednim kwestionariuszem, zebrano informacje dotyczące spożycia napojów słodzonych i 100% soków owocowych i oszacowano, jaki ma to wpływ na śmiertelność.

W trakcie follow-upu zaobserwowano 1000 zgonów, w tym 168 związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Średnie spożycie napojów słodzonych wynosiło aż 8,4% dobowego zapotrzebowania na energię. Okazało się, że wśród osób spożywających wymienione napoje w ilości przekraczającej 10% dobowego zapotrzebowania na energię w porównaniu z osobami ze spożyciem <5% ryzyko z powodu incydentu sercowo-naczyniowego było aż o 44% większe, a ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu wzrastało o 14%.

Warto pamiętać o tym, że słodzone napoje są dodatkowym źródłem kalorii, co z kolei może mieć przełożenie na wzrost masy ciała, który - podobnie jak nadużywanie wymienionych produktów - bywa po prostu zabójczy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.