Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Yoghurt in Nutrition

Spożycie produktów pełnomlecznych a cukrzyca i choroby serca

Źródło: Sciencedaily/MK
Autor: Marta Koblańska |Data: 05.06.2020
 
 
Spożywanie przynajmniej dwóch posiłków mlecznych w ciągu dnia jest związane z obniżonym ryzykiem cukrzycy oraz wysokim ciśnieniem krwi, jak również zespołem czynników, które zwiększają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, czyli tzw. syndromem metabolicznym, wynika z dużego, międzynarodowego badania opublikowanego w BMJ Open Diabetes Research & Care.
Badanie opisuje, że odkrycia te były mocniejsze dla produktów pełnomlecznych.

Wcześniej opublikowane badanie zasugerowało, że wyższe spożycie posiłków mlecznych jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy, wysokim ciśnieniem krwi oraz syndromem metabolicznym. Ale te badania miały tendencję do skupiania się na Ameryce Północnej oraz Europie przy wykluczeniu innych regionów świata. W celu oceny, czy te odkrycia mogą również odpowiadać większej liczbie krajów, badacze wykorzystali badanie PURE Prospective Urban Rural Epidemiology.

Wszyscy uczestnicy byli w wieku między 35 a 70 lat i pochodzili z 21 krajów: Argentyny, Bangladeszu, Brazylii, Kanady, Chile, Chin, Kolumbii, Indii, Iranu, Malezji, Palestyny, Pakistanu, Filipin, Polski, Południowej Afryki, Arabii Saudyjskiej, Szwecji, Tanzanii, Turcji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Zimbabue.

Zwyczajne spożycie w ciągu 12 miesięcy było oceniane przez specjalny kwestionariusz. Produkty obejmowały mleko, jogurt, napoje jogurtowe, ser oraz dania przygotowane z produktów mlecznych i zostały sklasyfikowane jako te pełnotłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu. Masło i śmietana były oceniane odrębnie, jako te, które nie są powszechnie konsumowane w niektórych badanych krajach.

Informacja na temat osobistej historii medycznej wykorzystywała przepisywane leki, edukację, palenie oraz pomiary takie jak waga, wzrost, obwód talii, ciśnienie krwi oraz stężenie glukozy.

Dane na temat wszystkich pięciu komponentów syndromu metabolicznego była dostępna dla 113 tys. osób: ciśnienie krwi wynosiło powyżej 130/85 mm Hg, obwód talii powyżej 80 cm, stężenia cholesterolu były niskie ( co jest korzystne), triglicerydy powyżej 1.7 mmol/dl oraz glukoza 5.5 mmol/l lub więcej. Średnia dzienna konsumpcja wynosiła 179 g z pełnym tłuszczem w wymiarze podwójnym ilości niskiej zawartości 124.5 + versus 65 g. U prawie 46 667 osób wystąpił syndrom metaboliczny, w rozmiarze większym w tych krajach, w których spożycie produktów mlecznych było na normalnie niskim poziomie.

Spożycie przynajmniej dwóch produktów mlecznych dziennie było związane z 24 procent niższym ryzykiem syndromu metabolicznego, rosnąc do 28 procent dla produktów pełnomlecznych w porównaniu do braku tego spożycia. Stan zdrowia prawie 190 tys. uczestników był śledzony przez 9 lat, podczas których 13640 osób zachorowało na wysokie ciśnienie krwi a 5351 na cukrzycę. Spożycie przynajmniej dwa razy dziennie było związane z 11-12 procent niższym ryzykiem obu schorzeń i wzrastało do 13-14 procent niższego ryzyka dla spożycia trzy razy dziennie. Związek ten był mocniejszy dla produktów pełnomlecznych wobec tych, które zawierały niską ilość tłuszczu.
 
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe