Specjalizacje, Kategorie, Działy

Fast-foody powodują astmę?

Udostępnij:
Nowy przegląd oraz analiza opublikowanych badań ujawnia związek między spożywaniem fast- foodów a podwyższonym prawdopodobieństwem astmy, świszczenia oraz kilku innych schorzeń o podłożu alergicznym, w tym egzemy, czy zapalenia spojówek.
Analiza objęła 16 badań. Pod względem konsumpcji różnego rodzaju fast-foodów, jedzenie hamburgerów było w największym stopniu powiązane ze schorzeniami o podłożu alergicznym a siła powiązania zależała od ilości i była odwrotnie proporcjonalna do dochodów danego konsumenta.

Autorzy zauważają, że dieta słabej jakości może przyczyniać się do rozwoju oraz postępu astmy oraz świszczenia poprzez wielorakie mechanizmy. Zdaniem chińskich badaczy potrzebne są dodatkowe badania w celu potwierdzenia zależności zaobserwowanej w analizie oraz w celu identyfikacji związku przyczynowego miedzy spożywaniem fast-foodów a schorzeniami o podłożu alergicznym.
 
Patronat naukowy portalu:

prof. dr hab. n. med. Halina Batura-Gabryel, kierownik Katedry i Kliniki Pulmonologii, Alergologii i Onkologii Pulmonologicznej Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.