Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dieta i trądzik – nowe badania

Udostępnij:
Kategorie: Trądzik
Działy: Varia Aktualności
Tagi: trądzik
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Hull rzucają nowe światło na związek między trądzikiem i dietę. Tajemnica tkwi m.in. w niskim indeksie glikemicznym przyjmowanych produktów żywnościowych.
Badania sugerują, że wysoki indeks glikemiczny żywności, takich produktów jak mleko może zaostrzyć stan skóry. Jak podkreślają naukowcy – trądzik występujący na twarzy ma wiele negatywnych skutków społecznych, psychologicznych i emocjonalnych, dlatego dla pacjentów nie jest błahostką a w wielu wypadkach efekty trądziku moga być porównywalne do tych z najbardziej poważnych schorzeń przewlekłych, takich jak: padaczka , cukrzyca zapalenie stawów lub łuszczyca. Jak mówi dr Katerina Steventon, pracownik naukowy Uniwersytetu w Hull: - Badania, które jednak wymagają dalszej kontynuacji i potwierdzeń wskazują, że niski indeks glikemiczny przyjmowanych produktów żywnościowych, oraz dieta bogata w warzywa i owoce może mieć ochronne działanie na trądzik.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.