Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Kwasy omega-3 na zmniejszenie dolegliwości związanych z migreną

Udostępnij:
Na łamach „British Medical Journal” ukazały się wyniki randomizowanego badania klinicznego dotyczącego zastosowania diety bogatej w kwasy omega-3. Zwiększenie ich spożycia może zmniejszyć nasilenie migrenowych bólów głowy.
Migrena jest przewlekłą chorobą o wieloczynnikowej etiologii. Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na tłuszczowe mediatory bólu (oksylipiny) w patogenezie migrenowych bólów głowy. Na łamach „British Medical Journal” ukazały się wyniki randomizowanego badania klinicznego dotyczącego zastosowania diety bogatej w kwasy omega-3 u pacjentów z migreną.

Uczestnicy zostali zrandomizowani do jednego z trzech ramion zapytania. W pierwszej grupie zastosowano dietę ze zwiększonym spożyciem kwasów omega-3 (kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy) do 1,5 g/dobę, z jednoczesnym utrzymaniem średniego spożycia kwasu linolowego (dla Stanów Zjednoczonych to ok. 7% energii, dieta H3). W drugiej grupie była dieta ze zwiększonym spożyciem kwasów omega-3 do 1,5 g/dobę i zmniejszeniem spożycia kwasu linolowego do poziomu poniżej 1,8% energii (dieta H3-L6). W trzecim ramieniu badanym zaaplikowano dietę kontrolną – ze średnim spożyciem kwasów omega-3 i omega-6 – spożycie kwasów omega-3 poniżej 150 mg na dzień oraz spożycie kwasu linolowego na poziomie ok. 7% energii.

W sumie zrandomizowano 182 osoby, większość z nich (88%) stanowiły kobiety. U pacjentów napady bólu migrenowego występowały w ciągu od 5 do 20 dni na miesiąc, z czego 2/3 uczestników spełniało kryterium migreny przewlekłej. Po 16 tygodniach stosowania diety odnotowano zwiększenie stężenia antynocyceptywnego (przeciwbólowego) mediatora kwasu 17-hydroksydokozaheksaenowego w grupach interwencyjnych w porównaniu z grupą kontrolną. W grupach interwencyjnych w porównaniu z grupą kontrolną zaobserwowano zmniejszenie całkowitego czasu bólu głowy w ciągu dnia oraz częstości bólu głowy w ciągu miesiąca, ocenianych w skali HIT-6, nie odnotowano jednak poprawy w zakresie całkowitej punktacji HIT-6. Autorzy zwrócili uwagę, że dieta H3-L6 wykazywała wyższość nad dietą H3. Diety interwencyjne nie poprawiły istotnie jakości życia uczestników badania w porównaniu z dietą kontrolną.

Omawiane badanie wskazuje, że zwiększenie spożycia kwasów omega-3 może zmniejszyć nasilenie migrenowych bólów głowy, co miało odzwierciedlenie w zwiększeniu stężenia antynocyceptywnego kwasu 17-hydroksydokozaheksaenowego.


Autor notatki: lek. Mikołaj Kamiński
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.