Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy kawa może chronić przed czerniakiem?

Udostępnij:
Zarówno epidemiologiczne, jak i przedkliniczne badania sugerują, że kawa może mieć właściwości ochronne przeciwko nowotworom skóry
Wyniki badań epidemiologicznych jak i przedklinicznych sugerują, że spożycie kawy może wpływać ochronnie na nie-czerniakowe nowotwory skóry. To jednak, jak wpływa ono na czerniaka pozostaje niejasne. Artykuł zajmujący się tym tematem można znaleźć w Journal of the National Cancer Institute.

Aby sprawdzić, czy istnieje związek między spożyciem kawy a ryzykiem zachorowania na czerniaka, zespół amerykańskich naukowców pod kierownictwem Erikki Loftfield wykorzystał dane zebrane podczas NIH-AARP Diet and Health Study. Informacje dotyczące spożycia kawy zebrano od ponad 400 000 białych uczestników badania w 1995/1996 roku, średni okres follow-up wynosił 10 lat. Żaden z badanych nie miał zdiagnozowanego nowotworu w momencie zbierania danych, a autorzy skorygowali wyniki o indywidualne narażenie na promieniowanie UV, BMI, wiek, płeć, aktywność fizyczną, spożycie alkoholu oraz wywiad dotyczący palenia papierosów.

Ogółem, okazało się, że najwyższe spożycie kawy było odwrotnie proporcjonalnie związane z ryzykiem czerniaka. U osób spożywających 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko miało być aż ok. 20% niższe. Wykazano również trend do wyższej ochrony przy większym spożyciu kawy. Warto przy tym zauważyć, że efekt ten był obserwowany jedynie w przypadku normalnej kawy, a nie w przypadku kawy bezkofeinowej i tylko wobec złośliwego czerniaka, a nie wobec czerniaka-in situ.

Autorzy pracy zastrzegają również, że wyniki ich badań są wstępne i mogą się okazać trudne do przełożenia w innych populacjach. Stąd potrzeba kolejnych badań, dokładniej badających poruszony problem.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.