Specjalizacje, Kategorie, Działy

Kobiety cierpią na trądzik w dorosłym wieku – dlaczego?

Udostępnij:
Kategorie: Trądzik
Działy: Varia Aktualności
Włoscy naukowcy przebadali 500 kobiet i odkryli pewne czynniki związane z ryzykiem ponownego wystąpienia trądziku po 25 roku życia. To m.in. niskie spożycie warzyw i owoców, wysoki poziom stresu oraz występowanie trądziku w rodzinie.
Jak podkreślają wyniki nie sugerują, że są to jedyne czynniki powodujące trądzik u kobiet, jednak mają wpływ na jego występowanie. Ich zdaniem osoby stosujące niezdrową dietę pełną przetworzonej żywności mają tendencję do chorowania na trądzik. Badanie sugeruje, że pokarmy charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym – czyli takie, które po spożyciu znacząco podwyższają poziom cukru we krwi – mogą powodować trądzik. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to m.in. biały chleb, ryż, chipsy, krakersy oraz słodkie wypieki.

Przewlekły stres również może odbić się na zdrowiu, co może być reprezentowane kondycją skóry. Ponad 80 proc. nastolatków cierpi na różne formy trądziku. Dobrą wiadomością jest to, że najczęściej po 20 roku życia skóra oczyszcza się, jak twierdzi dr Luigi Naldi z Włoskiego Centrum Epidemiologii i Dermatologii w Bergamo. Od 20 do 40 proc. musi jednak dalej żyć z trądzikiem. „Kobiety częściej cierpią na trądzik w dorosłym wieku. Najczęściej można to przypisać zmianom w gospodarce hormonalnej i zaburzeniu równowagi hormonalnej” – mówi jeden z dermatologów. Trądzik pojawia się u kobiet na przykład w okresie menstruacji lub kiedy zaprzestają zażywania tabletek antykoncepcyjnych.

Jednak wciąż nie wiadomo, dlaczego niektóre kobiety cierpią na trądzik po 20 roku życia, podczas, gdy inne nie mają takiego problemu. Zespół naukowców zbadał kobiety odwiedzające kliniki dermatologiczne w 12 włoskich miastach. U 248 z nich zdiagnozowano trądzik, podczas gdy 270 służyło, jako grupa kontrolna. Naukowcy doszli do wniosku, że pewne czynniki związane z trybem życia związane były ze zwiększonym ryzykiem trądziku. Kobiety, które jadały warzywa, świeże ryby i owoce mniej niż cztery razy w tygodniu objęte były dwa razy większym ryzykiem trądziku, w porównaniu z kobietami częściej spożywającymi te pokarmy. Wyniki opublikowano w “Journal of the American Academy of Dermatology”.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.