Specjalizacje, Kategorie, Działy
Archiwum Termedii

Kontrola poziomu glikemii podczas COVID-19 ►

Udostępnij:
Prof. Dorota Zozulińska - Ziółkiewicz w swoim wykładzie podkreśla m.in., że dobra kontrola glikemii poprawia terapię, zmniejsza ryzyko zgonu i jest pozytywnym czynnikiem rokowania po przechorowaniu COVID-19.
Poza konkretami dotyczącymi kontroli poziomu glikemii podczas COVID-19 prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu wybiega także w przyszłość. Pyta czy przejściowa hiperglikemia u osób, które wcześniej nie miały tego problemu, a która pojawiła się w trakcie COVID-19 oznacza zwiększone ryzyko cukrzycy u ozdrowieńców? A także czy przechorowanie COVID-19 jest czynnikiem ryzyka cukrzycy? To pytanie zadawane jest w kontekście pierwszego. I choć nie ma jeszcze danych na ten temat, doświadczenie podpowiada, że w przyszłości będzie więcej przypadków cukrzycy zarówno typu 1 jak i 2.

Zapraszamy do obejrzenia całego wykładu, który został wygłoszony w trakcie tegorocznego Kongresu Top Medical Trends 2021 (organizator: wydawnictwo Termedia):

 
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.