Specjalizacje, Kategorie, Działy

Laktoferrycyna B25 niszczy komórki raka żołądka

Udostępnij:
Grupa tajwańskich badaczy dowodzi, że fragmenty peptydu zwanego laktoferrycyną B25 (LFcinB25) wyodrębnione z krowiego mleka, mają właściwości przeciwrakowe i mogą być pomocne w walce z rakiem żołądka.
Naukowcy z Tajwanu nie przypadkowo zajęli się właśnie wpływem wyizolowanego peptydu na komórki raka żołądka. W Azji nowotwór ten jest jedną z najczęściej występujących odmian.
Eksperci przyglądając się fragmentom peptydu LFcinB25, który w krowim mleku wykazuje właściwości bakteriobójcze, zauważyli, że podczas badań in vitro potrafi on skutecznie zabijać komórki raka żołądka. Dostrzegli pod mikroskopem, jak LFcinB25 przenika przez błony tych komórek i w ciągu 24 godzin prowadzi do ich znacznego zmniejszenia oraz odbiera im umiejętność przyczepiania się do innych komórek. Dodatkowo uruchamia on mechanizmy cytotoksyczne - apoptozę – tj. ich zaprogramowaną śmierć oraz autofagię - czyli proces, polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury. Zdaniem badaczy ich obserwacje i wnioski mogą przyczynić się do powstania nowej generacji leków przeciw rakowi żołądka.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.