Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

XIX Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii - na półmetku

Udostępnij:
W dwóch salach przez kilkanaście godzin eksperci omawiali najważniejsze problemy gastroenterologii i dziedzin pokrewnych. Wybrano również prezesa PTG. Został nim prof. Marek Hartleb.
Wielu wykładowców nie chciało skupić się na punktowym omówieniu tematu, zawężeniu go, lecz decydowali się na omówienie ciągłości diagnostyczno-terapeutycznej. Inni preferowali omówienie historii konkretnych przypadków, a wszystko to oznaczało różnorodność przekazu.

Wiele miejsca poświęcono komunikacji na linii lekarz – lekarz. Czy ten, który kieruje np. na badanie – kolonoskopię – przekazuje dostatecznie dużo informacji, dlaczego konieczne było skierowanie? Czy wykonujący badanie przekazał pełną informację zwrotną? Tak więc poza wytycznymi, wskazówkami i farmakoterapią bardzo mocno wybrzmiał głos o tym, jak wiele informacji o pacjencie może zostać zaprzepaszczonych. By tego uniknąć warto pomyśleć, jak sformułowaną informację samemu chciałoby się otrzymać.

Oto niektóre tematy omawiane drugiego dnia kongresu:
- Obecna i przyszła rola endosonografii
- Nieswoiste zapalenie jelit i zaburzenia metaboliczne
- Problemy neurologiczno-psychiatryczne u chorych gastroenterologicznych
- Choroby trzustki
- Gastroenterologia w okowach COVID-19
- Stany nagłe w gastroenterologii
- Problemy współczesnej hepatologii

Kongres został zorganizowany w formule zdalnej, która otwiera nowe możliwości edukacyjne. Przed nami trzeci, ostatni dzień kongresu.

Przypomnijmy, że kierownikiem naukowym kongresu jest prof. Marek Hartleb, a organizatorem wykonawczym wydawnictwo Termedia.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.