Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dieta DASH redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi

Udostępnij:
Tagi: rak piersi, dieta
Rak piersi w wywiadzie rodzinnym jest istotnym czynnikiem ryzyka zachorowania, jednak ryzyko można zmniejszyć kształtując odpowiednie nawyki żywieniowe, które w połączeniu z aktywnością fizyczną i stronieniem od używek mogą nie tylko zapobiegać nowotworom lecz także chorobom sercowo-naczyniowym.
Istnieją czynniki ryzyka zachorowania na nowotwór, na które wpływ ma każdy z nas. Należą do nich m.in. niska aktywność fizyczna, palenie papierosów, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Czy wprowadzanie elementów higienicznego trybu życia rzeczywiście redukuje ryzyko zachorowania? Ważna publikacja dotycząca wpływu diety na ryzyko zachorowania na raka piersi ukazała się na łamach prestiżowego The American Journal of Clinical Nutrition.

Grupa naukowców z Bostonu przeprowadziła prospektywne badanie (The Sister Study) obejmujące aż 50 884 kobiety, których co najmniej jedna z sióstr chorowała wcześniej na raka piersi; pierwotnie wszystkie uczestniczki nie chorowały na tę chorobę. Pacjentki rekrutowano do badania w latach 2003-2009, a follow-up prowadzono przez prawie 8 lat. W tym czasie polecano wypełniać kwestionariusz FFQ (food-frequency questionnaire) i w ten sposób uzyskane informacje grupowano według zgodności poszczególnych nawyków żywieniowych z DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), aMED (Alternative Mediterranean Diet) i AHEI-2010 (Alternative Healthy Eating Index–2010); wszystkie powyższe zasady żywnieniowe opierają się głównie na wysokim spożyciu owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych głownie omega-3 (w które bogate są zwłaszcza owoce morza).

Wśród ponad 50 tysięcy badanych w czasie follow-upu zdiagnozowano 1700 przypadków raka piersi. Okazało się, że pacjentki najbardziej przestrzegające zasad diety DASH charakteryzowały się najniższym ryzykiem zachorowania na raka piersi w porównaniu do pacjentek jej nieprzestrzegających (HR 0,78, p=0,001); szczególnie niskie ryzyko wiązało się z zachorowaniem na raka ER- (HR 0,61, p=0,006). Wysoka jakość diety według AHEI-2010 oraz AMED nie wiązała się z istotnym statystycznie spadkiem ryzyka zachorowania.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.