Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Dieta paleolityczna w czasie ciąży przynosi liczne korzyści
Źródło: www.ejog.org/article/S0301-2115(19)30392-6/fulltext
Autor: Alicja Kostecka |Data: 10.09.2019
 
 
Ideą tzw. diety paleolitycznej jest wyłączenie tego, czego nie mogli spożywać nasi przodkowie w epoce paleolitu. Jest ona oparta na mięsie, rybach, owocach, warzywach, warzywach korzeniowych, jajach i orzechach; udowodniono, że powoduje ona większą krótkoterminową poprawę w komponentach zespołu metabolicznego niż diety rekomendowane dla kobiet w ciąży.
Aż około 25% kobiet zachodzących w ciążę charakteryzuje się nadmierną masą ciała, w tym otyłością. W wielu publikacjach udowodniono ich szkodliwy wpływ na wyniki okołoporodowe zarówno u matki, jak i u dziecka - skłoniło to naukowców do podejmowania prób redukcji masy ciała u kobiet w ciąży poprzez stosowanie odpowiednich diet i programów ćwiczeń fizycznych, jednak nie osiągnięto pożądanych rezultatów. Okazuje się, że potencjał może tkwić w nieco kontrowersyjnym sposobie odżywiania.

Ideą tzw. diety paleolitycznej jest wyłączenie tego, czego nie mogli spożywać nasi przodkowie w epoce paleolitu. Jest ona oparta na mięsie, rybach, owocach, warzywach, warzywach korzeniowych, jajach i orzechach; udowodniono, że powoduje ona większą krótkoterminową poprawę w komponentach zespołu metabolicznego niż diety oparte na wytycznych.

Przeprowadzono badanie, w którym porównano dwie grupy: jednak składała się z kobiet w ciąży niskiego ryzyka stosujących się do diety paleolitycznej przez cały okres jej trwania, a druga obejmowała kobiety w ciąży o niskim ryzyku stosujące regularną dietę. Wykluczono osoby, które nie przestrzegały zaleceń dietetycznych, rozpoczęły dietę paleolityczną w czasie ciąży i chorowały na cukrzycę ciążową lub inne rodzaje zespołu metabolicznego, takie jak hiperlipidemia przed ciążą, nadciśnienie lub BMI >35.

Kobiety, które utrzymywały dietę paleolityczną, odnotowały istotny spadek stężenia glukozy w OGTT (95,8 mg/dl vs. 123,1 mg/dl, p<0,01), wzrost stężenia hemoglobiny (12,1 g/dl vs. 11,05 g/dl, p<0,01 ) i ferrytyny (32,1 vs. 21,3 mg/ml, p=0,03) w porównaniu do kobiet utrzymujących regularną dietę. Przyrost masy ciała u matki był nieznacznie zmniejszony w grupie badawczej (9,3 kg vs. 10,8 kg, p=0,03). Masy urodzeniowe dzieci były niższe u pań stosujących dietę paleolityczną (3098 g vs. 3275 g, p=0,046), jednak - co najważniejsze - nie odnotowano różnicy w niekorzystnych wynikach okołoporodowych.

Czas na zbadanie diety u otyłych ciężarnych, gdzie istotnymi problemami są zwiększona częstość zaburzeń glikemii, nadmierny przyrost masy ciała oraz makrosomia płodu. Jak widać dieta paleolityczna działa istotnie, zatem jej wykorzystanie w przypadku ciąż wysokiego ryzyka wydaje się obiecujące.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe