Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko raka przełyku

Udostępnij:
Opublikowane do tej pory badania wskazywały, że picie gorącej herbaty może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przełyku, nie było jednak prospektywnych badań w tym kierunku. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” sprawdzono wpływ temperatury herbaty na ryzyko raka przełyku.
Badanie przeprowadzono w północnym Iranie, wzięło w nim udział ponad 50 tysięcy osób w wieku od 40 do 75 lat. Na początku ustalano temperaturę herbaty, jaką z reguły spożywali uczestnicy badania. W czasie trwającej średnio 10 lat obserwacji rozpoznano 317 przypadków płaskonabłonkowego raka przełyku.

Zauważono, że osoby pijące więcej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C dziennie miały o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku niż osoby pijące ten napój o temperaturze mniejszej niż 60 st. C. Osoby spożywające mniej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C. miały ryzyko raka przełyku porównywalne z osobami pijącymi herbatę o temperaturze poniżej 60 st. C.
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.