LEKARZ POZ
Choroby układu pokarmowego
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy dieta śródziemnomorska skuteczniej aniżeli inne diety redukuje masę ciała?

Udostępnij:
Pomimo tego, iż dotychczas przeprowadzone badania potwierdzały znaczne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej, dane dotyczące wpływu stosowania tego typu diety na utratę masy ciała wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością pozostają rozbieżne.
Joseph G. Mancini i wsp. zaprojektowali przegląd systematyczny dotychczasowych badań randomizowanych, mający na celu rozstrzygnąć czy stosowanie diety śródziemnomorskiej przez co najmniej 12 miesięcy przez osoby otyłe lub osoby z nadwagą wiąże się z istotną redukcją masy ciała. Wyniki analizy opublikowano na łamach czasopisma The American Journal of Medicine.
Celem zidentyfikowania odpowiednich badań naukowych badacze przeszukali bazy danych MEDLINE, EMBASE oraz Cochrane Library. Ostatecznie do analizy włączono pięć randomizowanych badań klinicznych (n=998).
Przeprowadzona analiza wykazała, iż wśród pacjentów stosujących dietę śródziemnomorską obserwowano istotnie większą redukcję masy ciała po 12 miesiącach w porównaniu z tymi, którzy stosowali dietę ubogotłuszczową. Nie stwierdzono natomiast istotnych różnic w redukcji masy ciała, gdy porównano osoby stosujące dietę śródziemnomorską z tymi stosującymi dietę ubogowęglowodanową oraz dietę zalecaną przez American Diabetes Association. Ponadto stosowanie diety śródziemnomorskiej w podobnym zakresie jak pozostałe porównywane diety wpływało na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak ciśnienie tętnicze oraz stężenia lipidów w surowicy.
Reasumując, autorzy powyższego przeglądu systematycznego wykazali, iż dieta śródziemnomorska nie różni się znamiennie od innych zalecanych diet w zakresie redukcji masy ciała oraz redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego wśród chorych z nadwagą lub otyłością.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.