Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy witamina D zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2?

Udostępnij:
W Polsce mnóstwo osób (często nieświadomie) spełnia kryteria tzw. stanu przedcukrzycowego, oprócz tego nasza populacja cierpi z powodu niedoboru witaminy D.
Cukrzyca typu II oraz stany ją poprzedzające nazwyczaj idą w parze z otyłością. Otyłość z kolei jest epidemią naszych czasów, która prowadzi do rozwoju wielu poważnych powikłań. Redukcja masy ciała to proces długotrwały i trudny, zatem wciąż poszukiwane są sposoby (zwłaszcza farmakologiczne), by minimalizować ryzyko przewlekłych schorzeń związanych z nadmierną masą ciała.

Wieloośrodkowy zespół badawczy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadził prospektywne randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, którego celem była ocena wpływu suplementacji witaminą D na rozwój cukrzycy typu II.

Grupę badawczą stanowiły osoby ze stwierdzonymi co najmniej 2 z 3 wymienionych: nieprawidłowa glikemia na czczo (100–125 mg/dl), upośledzona tolerancja glukozy (glikemia po 2 godzinach od doustnego spożycia 75 g glukozy w zakresie 140–199 mg/dl) lub zwiększony odsetek hemoglobiny glikowanej (5.7–6.4% - kryterium niestosowane w Polsce). 2423 osoby otrzymywały cholekalcyferol (w dobowej dawce 4000 IU) lub placebo. BMI badanych mieściło się w zakresie 32 (+/-4,5).

Autorzy podają, iż wkrótce ukażą się wyniki badania - szkoda, że rezultatu nie znamy już teraz. Czekamy z niecierpliwością, gdyż kwestia ta jest bardzo istotna - w Polsce niestety mnóstwo osób (często nieświadomie) spełnia kryteria tzw. stanu przedcukrzycowego, oprócz tego nasza populacja cierpi z powodu niedoboru witaminy D.

Jednocześnie przypominamy, iż wystarczy 15 min. dziennej ekspozycji na słońce, by nasz organizm wytworzył odpowiednią ilość tej witaminy. Póki trwa lato - korzystajmy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.