Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy żywność organiczna może zapobiegać zachorowaniu na nowotwór?

Udostępnij:
Francuscy naukowcy sprawdzili, czy dieta oparta na produktach organicznych może zredukować ryzyko wystąpienia nowotworów. Wyniki badania opublikowano na łamach The JAMA Internal Medicine.
Od marca 2009 do listopada 2016 roku aż 68 946 zdrowych ochotników raportowało częstość spożywania określonych 16 produktów organicznych. Następnie, w zależności od częstości spożywania, opracowano specjalną skalę (zakres 0-32): im wyższy wynik, tym proporcjonalnie większe i częstsze konsumowanie żywności organicznej.

Okazało się, że w grupie osób najczęściej spożywających ten typ żywności ryzyko nowotworzenia istotnie obniża się w porównaniu z osobami, które w ogóle lub rzadko sięgają po produkty oznaczone jako organiczne (HR 0,75, CI 0,63-0,88, p<0,001) i zależność ta została odnotowana dla wszystkich nowotworów, które wystąpiły w badanej populacji (głównie rak piersi, rak prostaty, rak skóry, rak jelita grubego, chłoniak nieziarniczy). W 2014 roku na łamach British Journal of Cancer ukazały się wyniki badania na grupie ponad 623 tysięcy kobiet brytyjskich i nie wykazało ono, że dieta oparta o jedzenie organiczne redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór (taka zależność, wg autorów, istnieje jedynie dla chłoniaka nieziarniczego; badanie dostępne pod linkiem , zatem obecne rezultaty mogą skłonić kolejnych badaczy do rozstrzygnięcia kwestii.

Współcześnie istnieje moda na wszelkiego rodzaju rozwiązania ekologiczne (choć nie wszystkie są oparte na dowodach), zatem by zaczerpnąć rzetelnej wiedzy na temat żywności organicznej zapraszamy do lektury:
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.