Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Niedostateczne spożycie owoców i warzyw przyśpiesza zgon z powodów sercowo-naczyniowych?
Źródło: Sciencedaily
Autor: Marta Koblańska |Data: 13.06.2019
 
 
Wstępne wyniki z nowego badania ujawniają, że nieadekwatna konsumpcja owoców oraz warzyw może odpowiadać za miliony zgonów rocznie z powodów sercowo-naczyniowych i udarów. Badacze szacują, że jeden na 7 zgonów z powodów sercowo-naczyniowych jest związana z niedostateczną ilością w menu warzyw i owoców.
Niskie spożycie owoców było przyczyną 1,8 mln zgonów w 2010 roku, a warzyw – miliona. Niedostateczna ilość owoców w menu odpowiadała w większym stopniu za zgony. Wpływ tego widoczny był bardziej w krajach, w których konsumpcja owoców i warzyw była najniższa.

Jak wskazują badacze, owoce i warzywa mogą zapobiegać zgonom, a wyniki badania wskazują na to potrzebę zwiększenia spożycia na całym świecie. Owoce i warzywa są źródłem błonnika, potasu, magnezu oraz innych składników redukujących ciśnienie krwi oraz cholesterolu. Świeże owoce poprawiają również skład flory bakteryjnej w jelitach. Osoby spożywające owoce rzadziej mają nadwagę lub są otyłe, co oznacza, że zmniejsza się ryzyko sercowo-naczyniowe.

Badacze wskazują, że optymalnie powinno się spożywać 300 gram owoców dziennie, czyli na przykład dwa jabłka oraz 400 gram warzyw dziennie, czyli kilka marchewek.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe