LEKARZ POZ
Choroby układu krążenia
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie kawy nie zwiększa ryzyka wystąpienia migotania przedsionków

Udostępnij:
Dotychczasowe badania nie wyjaśniły czy spożywanie kawy wpływa na ryzyko wystąpienia migotania przedsionków. Susanna Larsson i wsp. zaprojektowali badanie mające na celu prospektywną ocenę związku spożywania kawy z ryzykiem rozwoju migotania przedsionków. Wyniki badania opublikowano na łamach BMC Medicine.
Badaniem objęto grupę 41 881 mężczyzn oraz 34 594 kobiet. Pacjentów obserwowano następnie przez okres 12 lat. Prócz dwóch badań prospektywnych, w których analizowano obie powyższe kohorty pacjentów, badacze pokusili się o metaanalizę dostępnych badań traktujących na ten temat.

W czasie obserwacji epizody migotania przedsionków wystąpiły u 4 311 mężczyzn oraz 2 730 kobiet. Przeprowadzona analiza statystyczna nie wykazała korelacji pomiędzy ilością spożywanej kawy a ryzykiem wystąpienia epizodu migotania przedsionków.

Brak korelacji potwierdzono w metaanalizie obejmującej 6 badań kohortowych, w której przeanalizowano dane 248 910 pacjentów, u których wystąpiło 10 406 epizodów migotania przedsionków. Ryzyko względne wystąpienia epizodu migotania przedsionków w grupie pacjentów o najwyższym spożyciu kawy, w porównaniu z osobami, które spożywały najmniej kawy oszacowano na 0.96 (0.84–1.08). Ryzyko względne wystąpienia epizodu migotania przedsionków wśród osób, które spożywały dwie filiżanki kawy dziennie oszacowano na 0.99 (0.94–1.03).

Podsumowując, badacze nie wykazali aby spożywanie kawy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.