Specjalizacje, Kategorie, Działy
Partner serwisu
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Warto zadbać o "zdrową emeryturę"
Źródło: Damian Matusiak/https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/5/1431/5475722?redirectedFrom=fulltext https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqz026/5479238?redirectedFrom=fulltext https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/ludnosc-w-wieku-60-struktura-demograficzna-i-zdrowie,24,1.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488926/
Autor: Marta Koblańska |Data: 20.05.2019
 
 
Zdrowy posiłek, filiżanka kawy i spacer - mimo że w ostatnich dniach pogoda raczej im nie sprzyja - to recepta dla każdego na dobre samopoczucie i zachowanie zdrowia.
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego osoby powyżej 60. roku życia stanowią około 26% populacji, jednak szacunkowe dane wskazują, że odsetek wzrośnie do aż 40,4% (!) w roku 2050. Oznacza to, że liczba osób w tym przedziale wiekowym wzrośnie z obecnych około 9-10 do 13-14 milionów. Z tego punktu widzenia niezwykle ważne są działania pozwalające na jak najdłuższe zachowanie dobrego stanu zdrowia - w tym umysłu - u obecnych i przyszłych seniorów. Ciekawych danych dostarcza prestiżowe czasopismo naukowe The American Journal of Clinical Nutrition.

Grupa naukowców z University of Maryland School of Medicine przeprowadziła prospektywne badanie obserwacyjne, do którego zakwalifikowano 516 osób (mediana wieku 32±6 lat) i po kilku latach (mediana wieku w momencie zakończenia badania 49±5 lat) dokonano oceny ich funkcji poznawczych w zależności od nawyków dietetycznych. Okazało się, że na funkcje poznawcze silnie wpływają witamina B6, produkty pełnoziarniste, przetworzone mięso i potrawy smażone. Wykazano, że spożycie witaminy B6 i produktów pełnoziarnistych było bezpośrednio i istotnie statystycznie związane z lepszymi funkcjami poznawczymi, z kolei nadmierne spożywanie przetworzonych produktów mięsnych i potraw smażonych wiązało się z ich pogorszeniem.

W drugim badaniu naukowcy z Madrytu zbadali wpływ picia kawy na kolejny istotny problem zdrowotny wieku podeszłego - upadki. Przebadano 11 963 osoby w wieku powyżej 60 lat i dowiedziono, że w porównaniu z osobami spożywającymi <1 filiżankę kawy dziennie osoby pijące co najmniej jedną na dzień charakteryzują się o 25% niższym ryzykiem upadku w ciągu roku, a te pijące co najmniej 2 o 26% niższym ryzykiem. Co bardzo ważne, powyższe zależności są istotne statystycznie (p=0,001). Co ciekawe, powyższa analiza dotyczyła spożywania kawy zarówno z kofeiną jak i bez kofeiny; dla kawy zwierającej kofeinę ryzyko upadków spadało odpowiednio o 33% i 30% dla spożywania ≥1 i ≥2 filiżanek kawy na dobę; takiego efektu nie wykazywała kawa bezkofeinowa.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe