Specjalizacje, Kategorie, Działy

Związek pomiędzy konsumpcją alkoholu, piciem do utraty przytomności, a ryzykiem demencji

Udostępnij:
Na łamach JAMA Network Open ukazała się analiza 7 badań kohortowych z Wielkiej Brytanii, Francji, Szwecji i Finlandii, obejmujące ponad 131 tysięcy uczestników, w których przeanalizowano relacje pomiędzy konsumpcją alkoholu, a ryzykiem zespołu otępiennego.
W badaniu wzięły udział osoby dorosłe w wieku od 18 do 77 lat, które były obserwowane przez średnio 14 lat. Uczestnicy sami szacowali konsumpcję alkoholu oraz częstość utraty przytomności z powodu jego spożycia. W sumie 1081 (0,8%) osób rozwinęło zespół otępienny. W modelu wieloczynnikowego hazardu Coxa, spożywanie więcej niż 14 jednostek alkoholu w ciągu tygodnia zwiększało o 16% ryzyko rozwoju demencji (HR=1,16; 95% CI: 0,98-1,37), a konsumpcja więcej niż 21 jednostek w ciągu tygodnia zwiększała to ryzyko o ponad 20% (HR=1,22; 95% CI: 1,01-1,48). W przypadku doprowadzania się alkoholem do utraty przytomności ryzyko zespołu otępiennego było bardziej zwiększone w przypadku mężczyzn (HR=2,86; 95% CI: 1,77-4,63) w porównaniu z kobietami (HR=2,09; 95% CI: 1,34-3,25). Największe zwiększenie ryzyka obserwowano w przypadku demencji powstałej na tle naczyniowym (HR=4,18; 95% CI: 1,86–9,37).

Zwiększona konsumpcja alkoholu oraz występowanie utraty przytomności po spożyciu alkoholu są związane z ryzykiem zespołu otępiennego w przyszłości.

CI – Confidence Interval (pl. przedział ufności), HR – Hazard Ratio (pl. hazard względny)
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.