Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czerwone mięso a endometrioza

Udostępnij:
Tagi: endometrioza
Konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego może wpływać na ryzyko endometriozy poprzez wpływ na poziomy hormonów steroidowych.
Badacze starali się ustalić, czy wyższe spożycie czerwonego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza wiąże się z ryzykiem endometriozy potwierdzonej laparoskopowo. W badaniu uczestniczyło 81 908 kobiet, a obserwacja dotyczyła lat od 1991 do 2013. Dieta była oceniana za pomocą kwestionariusza żywienia przeprowadzanego co 4 lata.

Podczas 1 019 294 osobolat obserwacji odnotowano 3800 przypadków potwierdzonej laparoskopowo endometriozy. Kobiety spożywające> 2 porcje / d mięsa czerwonego miały o 56% większe ryzyko wystąpienia endometriozy w porównaniu z osobami spożywającymi ≤1 porcji / tydzień. Związek ten był najsilniejszy w przypadku nieprzetworzonego czerwonego mięsa (stosunek częstości, 1,57 dla ≥2 porcji / d vs ≤1 porcji, szczególnie wśród kobiet, które nie zgłosiły niepłodności. Kobiety w najwyższej kategorii spożycia czerwonego mięsa również były bardziej narażone na endometriozę (wskaźnik częstości, 1,20, 1,06-1,37 dla ≥5 porcji / tydzień vs <1 porcja / miesiąc. Spożycie drobiu, ryb, skorupiaków i jaj nie miało związku z ryzykiem endometriozy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.