Specjalizacje, Kategorie, Działy

Mikrobiota jelitowa a insulinooporność

Udostępnij:
Częstość występowania cukrzycy typu II rośnie - według danych Światowej Organizacji Zdrowia liczba osób chorych zwiększyła się ze 108 milionów w 1980 roku do aż 422 milionów w roku 2014. W dużej mierze ma to związek ze wzrastającą równolegle falą otyłości. Odkrycie holendersko-szwedzkiego zespołu naukowców sugeruje, że pewien potencjał leczenia cukrzycy tkwi w mikrobiocie jelitowej.
Dane z eksperymentów na myszach sugerowały, że przeszczepiając kał od dawcy poddanego uprzednio operacji bariatrycznej można osiągnąć zmniejszenie insulinooporności. Na łamach The Gut Journal przedstawiono wyniki badania, w którym 22 pacjentów z zespołem metabolicznym zostało poddanych przeszczepieniu kału od dawców, którzy przeszli operację bariatryczną. Wątrobową i obwodową wrażliwość na insulinę (a także lipolizę) zmierzono na początku badania i 2 tygodnie po transplantacji. Dokonano także oceny innych parametrów metabolicznych, m.in. spoczynkowego wydatku energetycznego i czasu pasażu jelitowego. Ponadto po 8 tygodniach oceniono kontrolę glikemii i parametry zapalne.

Zaobserwowano istotny statystycznie spadek wrażliwości na insulinę 2 tygodnie po przeszczepie kału (mediana szybkości zaniku glukozy od 40,6 do 34,0 µmol/kg/min, p<0,01). Ponadto wykazano trend (p=0,052) w kierunku szybszego czasu pasażu jelitowego po przeprowadzonej transplantacji. Indeks masy ciała nie uległ znaczącej zmianie w badanej grupie po 2 i 8 tygodniach. Ponadto nie wykazano istotnej różnicy w poziomie podstawowej przemiany materii.

W ostatnich latach coraz bogatsza wiedza na temat mikrobioty nie tylko stwarza coraz więcej możliwości diagnostyczno-leczniczych, lecz skłania do stawiania kolejnych pytań. Systematycznie pojawiające się odpowiedzi w najbliższych latach mogą prawdziwie zrewolucjonizować medycynę.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.