SPECJALIZACJE DERMATOLOGIA
 
Partner Serwisu
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Uwaga na gorzkie kabaczki i inne rośliny dyniowate
 
Działy: Aktualności
Gorzkie w smaku dynie i kabaczki mogą zawierać silne toksyny, ostrzega francuski lekarz, po tym jak dwie kobiety zostały zatrute obiadami i straciły większość włosów.
Francuski dermatolog Philippe Assouly opisał dwa niezwykłe przypadki w czasopiśmie naukowym, podkreślając nieznany wcześniej toksyczny związek łysienia (wypadania włosów) z powszechnie stosowaną w kuchni rośliną.Rodzina roślin, o których mowa, to dyniowate - kabaczki, tykwy i dynie.

W pierwszym przypadku kobieta we Francji cierpiała na nudności, wymioty i biegunkę, która rozpoczęła się wkrótce po zjadaniu gorzkiej zupy dyniowej. Objawy trwały około jednego dnia. Następnie, tydzień później, kobieta zaczęła tracić włosy łonowe oraz na skórze głowy.

Druga kobieta doświadczyła zatrucia pokarmowego z ciężkimi wymiotami po posiłku, który zawierał kabaczki. Około trzy tygodnie później pacjentka doświadczyła znacznej utraty włosów na głowie, a także ciężkiego łysienia pod pachami i w okolicy łonowej.

Kabaczki i inne rośliny dyniowate mogą zawierać toksyny z grupy związków chemicznych o nazwie kukurbitacyny, które nadają im gorzki smak.Gorycz jest hodowana na udomowionych dyniowatych, ale czasami owady przenosząc się z jednego pola na drugie zapylają krzyżowo te rośliny z roślinami dziko rosnącymi.

Lekarze uważają, że przypadki te powinny stanowić ostrzeżenie dla ludzi nie powinno się zmuszać dzieci do jedzenia potraw z tymi warzywami.

Trzy lata temu, w Niemczech, zmarł pacjent z powodu zatrucia kukurbitacynami po zjedzeniu gulaszu z cukinii.
 
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe