
„Dobry posiłek w szpitalu” przedłużony do końca września
Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” będzie przedłużony do końca września – wynika to z projektu rozporządzenia ministra zdrowia opublikowanego 12 czerwca przez Rządowe Centrum Legislacji.
Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” miał zakończyć się pod koniec czerwca. Projekt zmiany w rozporządzeniu w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach przesuwa ten termin na koniec września. Projekt zakłada także przesunięcie terminu ewaluacji programu na 31 grudnia – przedłużenia pilotażu domagał się Ogólnopolski Związek Pracodawców Szpitali Powiatowych.
Do pilotażu przystąpiły 582 szpitale. Placówki otrzymują 25,62 zł za dzień pobytu w szpitalu pacjenta, który został zakwalifikowany do programu. O rodzaju zastosowanej diety, czasie jej trwania i indywidualnych modyfikacjach decyduje lekarz. Szpital musi zatrudnić dietetyka (osobę planującą dietę) w wymiarze co najmniej połowy etatu. Szpitale w pilotażu opracowują jadłospis na co najmniej siedem dni i publikują go na stronie internetowej. Lecznica musi zapewnić regularność posiłków i sprawdzać, czy są zgodne z jadłospisem, a także kontrolować świeżość produktów, temperaturę, zapach.
Resort zdrowia zaznaczył, że dostępność do porad żywieniowych i wdrażania optymalnego modelu żywienia w szpitalach przełoży się na poprawę stanu zdrowia hospitalizowanych pacjentów, na ich szybszy powrót do pracy, niższą skalę powikłań, skrócenie czasu przebywania w szpitalu i obniżenie kosztów ponoszonych przez państwo.
Poniżej treść rozporządzenia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach „Dobry posiłek w szpitalu”.
Uwagi do projektu – w wersji edytowalnej – można wysyłać na adres: uwagi.swiadczenia.gwarantowane@mz.gov.pl – do 7 dni od otrzymania pisma w sprawie dokumentu.
Przeczytaj także: „Co z tym szpitalnym jedzeniem?”.