Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Miej oko na picie kawy

Udostępnij:
Naukowcy twierdzą, że ludzie, którzy piją dużo napojów zawierających kofeinę są bardziej narażeni na jaskrę, ale tylko wtedy, gdy są podatni genetycznie.
- Jeśli wśród najbliższych zdiagnozowano jaskrę, powinieneś rozważyć ograniczenie kofeiny do zawartości dwóch filiżanek dziennie - mówi dr Louis Pasquale z Mount Sinai Health System w Nowym Jorku, który wraz z innymi autorami opublikował wyniki badań z taką tezą.

Jaskra powoduje uszkodzenie nerwu wzrokowego, często z powodu zwiększonego ciśnienia - wyniku gromadzenia się płynu w oku. Choroba występuje częściej u osób spokrewnionych. Naukowcy zidentyfikowali warianty wielu genów, które są częstsze u osób z jaskrą. W poprzednich badaniach osoby przyjmujące duże dawki kofeiny miały przejściowy wzrost ciśnienia w oku. Dlatego naukowcy zastanawiali się, czy przyjmowanie kofeiny przez długi czas może stanowić ryzyko. Aby odpowiedzieć na to pytanie badacze przejrzeli akta ponad 100 000 osób. Zapisy pochodziły z brytyjskiego Biobanku, dużego badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii. Dokumentacja zawierała informacje o genach pacjentów, ilości wypijanej herbaty lub kawy, ciśnieniu w oku, była też tam odpowiedź na pytanie - czy te osoby chorowały na jaskrę. Wniosek: Zdiagnozowana jaskra w rodzinie powinna skłonić do ograniczenia spożycia kawy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.