Specjalizacje, Kategorie, Działy

Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zachorowania na COVID-19

Udostępnij:
Według nowego, retrospektywnego badania z Illinois osoby z niedoborem witaminy D mogą być bardziej narażone na zarażenie się koronawirusem SARS-CoV-2 niż osoby, u którym poziom witaminy D jest na odpowiednim poziomie.
Osoby z nieleczonym niedoborem witaminy D prawie dwukrotnie częściej miały pozytywny wynik testu na obecność COVID-19.

Udowodniono, że witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego. W badaniach potwierdzono również, że suplementy z witaminą D zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych dróg oddechowych.

W badaniu wzięło udział 489 pacjentów z University of Chicago Medicine (średni wiek 49 lat, 75% kobiet), u których poziom witaminy D został określony przed wykonaniem badania na obecność COVID-19.

Niedobór witaminy D występował u 124 uczestników (25%), wystarczający poziom sklasyfikowano u 287 (59%) osób, a w przypadku 78 badanych poziom witaminy D był niepewny. Ze wszystkich osób badanych, łącznie 71 uczestników (15%) uzyskało wynik pozytywny na COVID-19.

Wydaje się, że pacjenci z niedoborem witaminy D, u których rozpoczęto leczenie nie mają zwiększonego ryzyka wystąpienia COVID-19. Ponieważ witamina D wzmacnia wrodzoną odporność, można oczekiwać, że zmniejszy infekcję i transmisję COVID-19. Witamina D wpływa również na metabolizm cynku, co zmniejsza replikację koronawirusów.

Naukowcy będą powtarzać badania ze względu na potrzebę potwierdzania informacji z randomizowanych badań klinicznych, zrealizowanych wśród grup o zwiększonym ryzyku niedoboru witaminy D i zachorowalności na COVID-19.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.