Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Uwaga! Mikroplastik w żywności dla niemowląt

Udostępnij:

Polscy naukowcy z GUMed przebadali preparaty do początkowego żywienia niemowląt. Okazało się, że wszystkie próbkie były zanieczyszczone cząstkami tworzyw sztucznych, takich jak poliamid, polietylen, polipropylen i poli (tereftalan etylenu). Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „Food Chemistry”.

  • Przebadane pod kątem zanieczyszczeń mikroplastikiem próbki żywności dla niemowląt okazały się skażone cząstkami tworzyw sztucznych
  • Zanieczyszczenie takich preparatów tworzywami sztucznymi jest niedopuszczalne i niezgodne z normami bezpieczeństwa żywności – piszą naukowcy
  • Dynamicznie rozwijający się organizm niemowląt powinien znajdować się pod szczególną ochroną, dlatego konieczne są kolejne badania w kierunku zanieczyszczeń mikroplastikiem i ochrona dzieci przed jego wpływem

Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni, wraz z interdyscyplinarnym zespołem naukowców opublikowała w czasopiśmie „Food Chemistry” artykuł naukowy zatytułowany „Isolation and identification of microplastics in infant formulas – A potential health risk for children”. Obecnie czasopismo to posiada najwyższą możliwą punktację Ministerstwa Edukacji i Nauki, czyli 200 pkt, a jego impact factor wynosi 8,8.

Niewiele uwagi poświęcano problemowi mikroplastiku w pokarmach dla dzieci

– Przygotowana praca doskonale wpisuje się w profil czasopisma, bowiem omawia problem zanieczyszczenia żywności. Dotychczas niewiele uwagi poświęcono analizie obecności mikroplastiku w pokarmach dla dzieci – wyjaśniła dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni.

Przeprowadzone badanie miało na celu określenie stopnia zanieczyszczenia preparatów do początkowego żywienia niemowląt cząstkami tworzyw sztucznych. Stwierdzono ich obecność we wszystkich badanych próbkach.

– Analizie poddano łącznie trzydzieści produktów. Zastosowana metodologia badawcza obejmowała izolację cząstek tworzyw sztucznych, identyfikację i charakterystykę mikroplastiku z wykorzystaniem zaawansowanych technik mikroskopowych i spektroskopowych. We wszystkich badanych próbkach wykryto mikroplastik. Najczęściej identyfikowanymi polimerami były poliamid, polietylen, polipropylen i poli(tereftalan etylenu). Cząstki wykazywały różne formy, w tym włókna, fragmenty i filmy, wykazując szereg kolorów, takich jak bezbarwne, czarne i brązowe cząstki – czytamy w piśmie „Food Chemistry”.

Bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych dla dzieci pod znakiem zapytania

Jak wskazują badacze, stwarza to potencjalne zagrożenie dla zdrowia najmłodszych oraz stawia pod znakiem zapytania bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych dla dzieci.

Jak dalej czytamy w artykule naukowym, „Preparaty dla niemowląt muszą spełniać surowe normy jakości, aby zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie dzieci, ponieważ są jedynym źródłem pożywienia dla dzieci do 6. miesiąca życia, kiedy karmienie piersią nie jest możliwe. Zanieczyszczenie takich preparatów tworzywami sztucznymi jest niedopuszczalne i niezgodne z normami bezpieczeństwa żywności. Niestety, z uzyskanych rezultatów jasno wynika, że preparaty do początkowego żywienia niemowląt są zanieczyszczone mikroplastikiem. Średnia liczba cząstek plastiku wykrytych w badanych produktach wyniosła 42 ±27 MPs/100 g, a ich szacowane dzienne spożycie przez niemowlęta od urodzenia do 6. miesiąca życia wynosiło 49 ±32 MPs”.

Zdaniem autorów pracy pilnie potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie oraz działania mające na celu ochronę konsumentów, zwłaszcza tych najbardziej wrażliwych.

Przeczytaj także: „Badacze prześledzili, jak mikroplastik dostaje się do górnych dróg oddechowych”.

 
123RF
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.