SPECJALIZACJE REUMATOLOGIA
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Dieta DASH może zmniejszać ryzyko dny moczanowej
 
Dieta bogata w warzywa i owoce oraz o obniżonej zawartości soli i mniej czerwonego mięsa może zmniejszać ryzyko wystąpienia dny moczanowej, wynika z prospektywnych badań.
Dieta DASH redukuje poziom kwasu moczowego we krwi. Do tej pory wiadomo było, że dieta ta miała pozytywny wpływała na obniżenie ciśnienia tętniczego, co przyczyniało się do obniżenia ryzyka chorób układu krążenia, udaru mózgi i powstawania kamieni nerkowych.

Amerykańscy badacze przeanalizowali nawyki żywieniowe wśród 44 tys. pacjentów (mężczyzn) w wieku od 40 do 75 lat, w okresie 26 lat. U 1731 pacjentów zdiagnozowano dnę moczanową. Występowanie tej choroby było o wiele częstsze u tych pacjentów, którzy nie stosowali diety DASH oraz prowadzili zachodni styl życia, w tym nadużywali alkoholu, spożywali złożone węglowodany i żywność przetworzoną oraz mieli nadwagę.

Badacze podkreślają, że w celu potwierdzenia dalszych związków między stosowaniem diety DASH a występowaniem dny moczanowej potrzebne są badania randomizowane.
 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Redaktorzy prowadzący:
dr n. med. Marta Madej - Katedra i Klinika Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
dr n. med. Ewa Morgiel - Katedra i Klinika Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2017 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe