Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Prof. Jarosz: Jako podstawę nowej piramidy żywienia proponujemy aktywność fizyczną i wysypianie się

Udostępnij:
- Wysiłek fizyczny i sen są równie ważne jak dieta, dlatego jako podstawę nowej piramidy zdrowego żywienia dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się - przyznał prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, podczas czwartego Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.
Dwudniowy kongres zakończył obrady w sobotę. - Głównym tematem obrad była piramida zdrowego żywienia i stylu życia, zaproponowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia dla dzieci i młodzieży od czterech do osiemnastu lat - poinformowała Polska Agencja Prasowa.



Więcej ruchu
- Bez zwiększenia aktywności fizycznej nie uda się zmniejszyć otyłości wśród dzieci, która w Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, narasta w coraz szybszym tempie - przyznał Jarosz podczas konferencji. Poinformował, że według opublikowanego w 2017 roku raportu Światowej Organizacji Zdrowia, w ostatnich 40 latach liczba otyłych dzieci i młodzieży zwiększyła się na świecie aż jedenastokrotnie, z 11 mln do 120 mln. - W Polsce z nadwagą lub otyłością zmaga się co piąty uczeń - wyjaśnił prof. Jarosz i zalecił, aby dzieci i młodzież powinny ćwiczyć przynajmniej 60 minut dziennie. - Jednocześnie oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych należy ograniczyć do dwóch godzin dziennie - dodał.

Specjalista z Instytutu Żywności i Żywienia zwrócił uwagę również na odpowiednie wysypianie się. Wykazano, że niedobór snu może przyczynić się do wystąpienia nadmiernej masy ciała. - Dzieciom w wieku od sześciu do dwunastu lat zaleca się sen trwający co najmniej 10 godzin na dobę - wyjaśnił prof. Jarosz.

Pięć posiłków, co 3-4 godziny
Według zaleceń piramidy zdrowego żywienia, dzieci i nastolatki powinny spożywać pięć posiłków dziennie o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny. - A podstawą zdrowego odżywiania są warzywa i owoce, które warto spożywać w jak największej ilości i jak najczęściej. Dzieci i młodzież powinny spożywać co najmniej 400 g warzyw dziennie - wyjaśnił Jarosz. I podkreślił, że oprócz warzyw i owoców zalecane są produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Dzieci codzienne powinny wpijać 3-4 szklanki mleka, które można zastąpić jogurtem, ale naturalnym, a także kefirem i jedynie częściowo – serem.

Poza tym zalecane są:
- chude mięso,
- ryby,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych i tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych (poza olejem kokosowym i palmowym).

- Piramida przestrzega przed spożywaniem słodkich napojów oraz słodyczy, które lepiej zastąpić owocami i orzechami. - Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami, dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać dziennie do 170 ml soku owocowego dziennie, a od siódmego roku życia – 230 ml, czyli prawie jedną szklankę - wyjaśnił prof. Jarosz i podkreślił, że potraw nie wolno dosalać. - Nie należy jeść słonych przekąsek i fast foodów. Sól lepiej zastąpić przyprawami ziołowymi - podsumował Jarosz.

Przeczytaj także: "Czy "Jedz ostrożnie" to dobra kampania?".

Zachęcamy do polubienia profilu "Menedżera Zdrowia" na Facebooku: www.facebook.com/MenedzerZdrowia i obserwowania konta na Twitterze: www.twitter.com/MenedzerZdrowia.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.