Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Nadwaga i otyłość mogą nasilać szkodliwy wpływ alkoholu na ryzyko nowotworów

Udostępnij:
Z nowych badań zaprezentowanych na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości (ECO) w Maastricht w Holandii wynika, że nadwaga lub otyłość zwiększają szkodliwy wpływ alkoholu na ryzyko zachorowania na różne nowotwory, szczególnie u osób o wysokim odsetku tkanki tłuszczowej.
Badanie zostało przeprowadzone na prawie 400 tys. brytyjskich dorosłych przez zespół dr Elif Inan-Eroglu z University of Sydney w Australii i jest pierwszym, w którym analizowano wpływ otyłości (procent tkanki tłuszczowej, obwód talii i wskaźnik masy ciała – BMI) oraz spożycia alkoholu łącznie na ryzyko zachorowania na nowotwory, o których wiadomo, że sprzyjają im spożycie alkoholu i otyłość.

– Nasze wyniki sugerują, że osoby z otyłością, zwłaszcza te z nadmiarem tkanki tłuszczowej, muszą być bardziej świadome zagrożeń związanych ze spożywaniem alkoholu – wskazała dr Inan-Eroglu. – Jeśli chodzi o czynniki stylu życia i nawyki, które ludzie mogą zmienić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, na czele listy znajdują się otyłość i alkohol.

Na całym świecie 4 proc. (741 300) nowych przypadków raka w 2020 roku było związanych ze spożywaniem alkoholu, a nadwaga i otyłość są powiązane z wyższym ryzykiem 13 rodzajów nowotworów, które stanowią ponad 40 proc. wszystkich nowotworów zdiagnozowanych w USA. Zgodnie z szacunkami ponad połowie nowotworów można potencjalnie zapobiegać, a alkohol jest trzecią najczęstszą ich przyczyną, za tytoniem i otyłością.

Naukowcy połączyli dane 399 575 uczestników (w wieku 40–69 lat; 55 proc. kobiet) z prospektywnej kohorty brytyjskiego Biobanku, którzy byli wolni od nowotworu w momencie rozpoczęcia badania. Obserwowano ich średnio przez 12 lat.

Uczestników podzielono na trzy grupy według procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, obwodu talii i wskaźnika BMI oraz sklasyfikowano na podstawie zgłaszanego spożycia alkoholu, opierając się na wytycznych brytyjskich (niepijący, spożywający zalecane 14 jednostek lub mniej alkoholu na tydzień oraz osoby pijące więcej niż 14 jednostek na tydzień). Badano ryzyko wystąpienia 21 różnych typów nowotworów (13 związanych z otyłością i 8 związanych z alkoholem).

Wyniki zostały skorygowane o czynniki, takie jak wiek, płeć, dieta, poziom wykształcenia, aktywność fizyczna, palenie tytoniu, czas snu, status społeczno-ekonomiczny oraz istniejąca choroba sercowo-naczyniowa lub cukrzyca typu 2.

W okresie obserwacji trwającym średnio 12 lat u 17 617 uczestników zdiagnozowano nowotwór związany z alkoholem, a u 20 214 – związany z otyłością.

Osoby z wyższym procentowym poziomem tkanki tłuszczowej, które piły więcej, niż zalecały wytyczne, były bardziej narażone na nowotwory.

Na przykład osoby z najwyższym odsetkiem tkanki tłuszczowej w organizmie, które piły zgodnie z zalecanymi wytycznymi, były o 53 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworu związanego z alkoholem niż osoby z najniższym odsetkiem tkanki tłuszczowej, które nigdy nie piły. Natomiast picie przez najbardziej otyłą grupę powyżej zalecanego poziomu zwiększało ryzyko o 61 proc.

Niezależnie od spożycia alkoholu analiza wykazała zależne od dawki powiązanie między większym obwodem w talii a ryzykiem zachorowania na nowotwór związany z otyłością. Na przykład osoby z dużym obwodem talii, które piły więcej niż zalecane wytyczne dotyczące alkoholu, miały o 17 proc. większe ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami z prawidłowym obwodem w talii, które nigdy nie piły. U osób z największym obwodem w talii, które piły zbyt dużo alkoholu, ryzyko było o 28 proc. wyższe.

– Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy leżące u podstaw tego wspólnego wpływu spożycia alkoholu i otyłości na ryzyko zachorowania na raka – powiedziała dr Inan-Eroglu. – Wytyczne dotyczące picia alkoholu muszą uwzględniać, że dwie trzecie dorosłej populacji Wielkiej Brytanii ma nadwagę lub otyłość, i rozważyć konkretne zalecenia w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat związku między alkoholem a ryzykiem raka w tej grupie. Z punktu widzenia zapobiegania nowotworom najbezpieczniejszym poziomem spożywania alkoholu jest całkowite jego unikanie.

Autorzy przyznają, że jest to badanie obserwacyjne i nie opiera się na reprezentatywnej próbie dorosłej populacji Wielkiej Brytanii.

 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.