Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Czy proso leczy miażdżycę?

Źródło: Sciencedaily/MK
Autor: Marta Koblańska |Data: 23.01.2020
 
 
Proso jest zbożem szeroko rozpowszechnionym do produkcji płatków śniadaniowych w Indiach, Chinach oraz Południowowschodniej Azji. Naukowcy zidentyfikowali w nim białko, które może pomóc w leczeniu miażdżycy na razie u myszy.
Miażdżyca, za sprawą której naczynia krwionośne zwężają się jest plagą i wiodącą przyczyną zawałów serca oraz udarów. Powodowana przez komórki układu odpornościowego doprowadza do nadmiernej produkcji cholesterolu. Ten rodzaj komórek układu immunologicznego wpływa na sekrecję cytokin, co z kolei doprowadza do migracji komórek. Leki zwane statynami obniżają stężenie cholesterolu, ale czasem powodują działania niepożądane. Białko z prosa zapobiega migracji komórek raka przewodu pokarmowego, a istnieją przesłanki, aby sądzić, że również zapobiega miażdżycy.

Aby się tego dowiedzieć, naukowcy leczyli w ten sposób, co spowodowało zmniejszenie stężenia lipidów w komórkach oraz zmniejszyło nasilenie ich migracji. Leczenie FMPB zablokowało ekspresję białek zaangażowanych w proces powstawania miażdżycy. I myszy w ten sposób leczone pozostawały zdrowsze niż te bez terapii.
 
facebook linkedin twitter
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe