Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy testy dotyczące spożywania tłuszczy są potrzebne?

Udostępnij:
Zespół badaczy McMaster University opracował wiarygodny i precyzyjny test z krwi w celu zbadania ilości tłuszczu jaki jest spożywany, jako narzędzie polityki zdrowia publicznego dotyczącej zdrowego jedzenia.
Ustanawiając wiarygodne wytyczne, które są istotnym wyzwaniem pod względem żywienia dla epidemiologów, ponieważ muszą oni polegać na badaniu uczestników pod kątem tego, co spożywają.

Na potrzeby badania opublikowanego w Journal of Lipid Research, chemicy opracowali test, który wykrywa szczególne estry kwasów tłuszczowych, które mogą być mierzone przy wykorzystaniu niewielkich próbek krwi.

- Epidemiolodzy potrzebują lepszych środków w celu oceny diety przy opracowywaniu rekomendacji żywieniowych – powiedział Philip Britz-McKibbin, profesor w Departamencie Chemii i Biologii Chemicznej na Uniwersytecie McMaster University.

- Pożywienie, które konsumujemy jest wysoce zróżnicowane i trudne do pomiaru, kiedy polega na raportach własnych lub wspomnieniach, w szczególności zaś dotyczących tłuszczy zawartych w diecie. Istnieją tysiące związków chemicznych, które są zawarte w jedzeniu zarówno w tym przetworzonym jak i naturalnym – dodał Philip Britz-McKibbin.

Badacze po pierwsze ocenili nawyki żywieniowe kobiet ciężarnych w pierwszym trymestrze ciąży, które mają znaczenie dla płodu. Kobiety, które przyjmują kwasy omega trzy z ryb były proszone do opisu tego co przeciętnie konsumują. Zarówno ryby jak i przetwory mleczne były testowane z wykorzystaniem nowej technologii. Badanie również wspomniało zmiany w kwasach omega 3 u kobiet przyjmujących wysokie dawki kwasu omega 3 z ryb w porównaniu do placebo.

Badacze mogli udowodnić, że testy z krwi NEFA zbiegały się z dietą i suplementami raportowanymi przez kobiety, sugerując, że biomarkery dietetyczne mogą stanowić obiektywne narzędzie oceny przyjmowania tłuszczy.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.