Specjalizacje, Kategorie, Działy

Estry kwasów tłuszczowych pomocne w walce z wysokim ciśnieniem krwi

Udostępnij:
Estry kwasów tłuszczowych pomagają walczyć z efektami wysokiego ciśnienia krwi, w tym również z miażdżycą oraz zmianami tkanki serca, wynika z badania na myszach. Substancje tą produkują bakterie jelitowe z naturalnego błonnika w pożywieniu - uspokaja ona komórki układu odpornościowego odpowiadające za podwyższenie ciśnienia krwi.
Jak wskazują badacze, jesteś tym co jesz. Jednak w wielu wypadkach dobrostan także zależy co konsumują bakterie w przewodzie pokarmowym. Dzieje się tak dlatego, że flora bakteryjna pomaga w trawieniu pokarmu oraz produkcji mikroelementów, w tym witamin.

Korzystna flora bakteryjna może produkować metabolity z błonnika, w tym kwasy tłuszczowe zwane estrami. Substancja chroni przed bolesnymi konsekwencjami wysokiego ciśnienia krwi. Zespół niemieckich badaczy wyjaśnia dlaczego.

Badacze podawali estry myszom, które miały podwyższone ciśnienie krwi. Po pewnym czasie u zwierząt w mniejszym stopniu notowano uszkodzenia serca lub jego powiększenie ponad prawidłowy rozmiar, co z kolei przyczyniało się do tego, że myszy stały się mniej podatne na arytmię. Uszkodzenia naczyniowe takie jak miażdżyca również uległy poprawie. Tym samym, zdaniem badaczy, estry działają przeciwko szeregowi nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, które powoduje wysokie ciśnienie krwi. Może to stanowić obiecującą opcję leczenia w szczególności u pacjentów, którzy przyjmowali zbyt mało kwasów tłuszczowych.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.