Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Pomarańcze i mandarynki leczą miażdżycę?

Źródło: Sciencedaily/MK
Autor: Marta Koblańska |Data: 06.03.2020
 
 
Czy jedzenie pomarańczy i mandarynek może zredukować wagę i zagrożenie miażdżycą? Badacze Western University twierdzą, że tak dzieje się u myszy, które drastycznie chudną w razie ich spożycia, ponieważ owoce te zawierają molekułę, która odwraca negatywne skutki nadmiernej wagi.
Nowe badanie zostało opublikowane w Journal of Lipid Research, a jego wyniki wskazują, że myszy karmione pożywieniem wysokotłuszczowym zawierającym cholesterol z równoczesnym spożyciem mandarynek wykazywały mniejszą insulinooporność oraz stężenie tłuszczy we krwi niż myszy, które jadły jedynie posiłki z dużymi ilościami lipidów.

- Udowodniliśmy, że interwencja jest możliwa również z wykorzystaniem skórki pomarańczy i mandarynek-zauważa Murray Huff, profesor z Western's Schulich School of Medicine & Dentistry, który badał wpływ owoców na otyłość przez ponad dziesięć lat. – Wykazaliśmy, że można odwrócić negatywne skutki otyłości u myszy wraz z uzyskaniem dobrego efektu na naczynia, czyli odwróceniu procesu miażdżycowego - dodaje.

Badacze podejrzewają, że molekuła odnaleziona w skórce owoców działa aktywnie na szlakach, które regulują przemianę tłuszczy w organizmie. Zwana AMP kinazą uruchamia mechanizmy, które powodują spalanie tłuszczy i przetworzenie ich na energię oraz blokuje zamianę na tkankę tłuszczową.
 
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe