Specjalizacje, Kategorie, Działy

Otyłość u młodych kobiet czynnikiem ryzyka raka jelita grubego

Udostępnij:
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów w Polsce; obecne dane wskazują, że niestety rośnie częstość tej choroby w populacji poniżej 50. roku życia. Zazwyczaj długi okres asymptomatyczny i wysoka częstość występowania wskazują, że najlepszym ochroną przed zachorowaniem jest unikanie czynników ryzyka zachorowania; o tym, że taki czynnik może pojawić się już w młodym wieku, przekonała grupa amerykańskich naukowców na łamach The JAMA Oncology.
Zebrano dane aż 85 256 kobiet (wolnych od nowotworu czy chorób zapalnych jelit) w wieku od 25. do 42. roku życia; follow-up prowadzono 1 196 452 osobo-lat (co daje około 14 lat na jedną osobę). W tym czasie obserwowano pacjentki pod kątem wystąpienia raka jelita grubego i wyniki skorelowano z masą ciała i BMI. Jakie otrzymano wyniki?

Zidentyfikowano 114 przypadków raka jelita grubego o wczesnym początku; mediana wieku w momencie diagnozy wynosiła 45 lat. W porównaniu z kobietami o BMI w normie (18,5-22,9) kobiety z nadwagą (BMI 25-29,9) i otyłością (BMI≥30) charakteryzowały się zwiększonym ryzykiem wystąpienia CRC (RR odpowiednio 1,37 i 1,93). Co więcej, każdy wzrost BMI o 5 jednostek wiąże się z dodatkowym ryzykiem (RR 1,20, p=0,01). Podobne zależności zaobserwowano u kobiet bez raka jelita grubego w rodzinie i kolonoskopii w ciągu ostatnich 10 lat. Ponadto, kobiety które przytyły od 20 do 39 kg oraz powyżej 40 kg charakteryzowały się zwiększeniem ryzyka (RR odpowiednio 1,65 i 2,15; p=0,007) w porównaniu z kobietami, które przytyły do 5 kg lub utrzymywały masę ciała w normie.

Czy wyniki badań (zarówno tego, jak i innych podobnych) przekonają osoby z nadmierną masą ciała do ratowania swojego zdrowia? Wydaje się, że świadomość społeczna jest wciąż zbyt mała. Niezbędna jest potężna praca u podstaw, by zaszczepić zdrowe nawyki kolejnym osobom. Już dziś może to zrobić każdy z nas, nakłaniając najbliższych na spacer lub zdrowy posiłek.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.