Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
123RF

Leki na zgagę poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą

Źródło: Medscape
Redaktor: Iwona Konarska |Data: 07.07.2021
 
 
Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w czasopiśmie „Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” leki zobojętniające kwas żołądkowy poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale nie mają wpływu na zmniejszenie ryzyka cukrzycy w populacji ogólnej.
Cukrzyca typu 2 to globalny problem, który dotyka prawie 10 proc. ludzi na całym świecie. Lekarze mogą przepisać dietę i zmianę stylu życia, leki przeciwcukrzycowe lub insulinę, jednak ostatnie dane wskazują, że powszechnie dostępne bez recepty leki zobojętniające kwas żołądkowy stanowią kolejny sposób na poprawę poziomu glukozy.

– Nasze badania wykazały, że przepisywanie leków zobojętniających kwas, jako dodatek do standardowej opieki, było lepsze niż standardowa terapia pod względem obniżania poziomu hemoglobiny A1c (HbA1c) i poziomu cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą – powiedziała autorka badania Carol Chiung-Hui Peng z University of Maryland Medical Center.

Naukowcy przeprowadzili metaanalizę dotyczącą wpływu inhibitorów pompy protonowej (PPI) – powszechnie stosowanych leków zobojętniających kwas żołądkowy – na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Postawiono również pytanie, czy leki te mogą zapobiec występowaniu cukrzycy w populacji ogólnej. Analiza objęła siedem badań (342 uczestników) dotyczących kontroli glikemii i pięć badań (244 oraz 439 uczestników) oceniających ryzyko wystąpienia cukrzycy. Na podstawie wyników siedmiu badań klinicznych naukowcy wskazali, że środki zobojętniające kwas mogą obniżyć poziom HbA1c o 0,36% u osób z cukrzycą i obniżyć poziom cukru we krwi na czczo o 10 mg/dl. W przypadku osób bez cukrzycy wyniki pięciu badań wykazały, że leki zobojętniające kwas nie miały wpływu na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

– Osoby z cukrzycą powinny być świadome, że powszechnie stosowane leki zobojętniające kwasy mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, a lekarze mogą wziąć pod uwagę efekt obniżania glukozy podczas przepisywania tych leków swoim pacjentom – powiedział autor badania Kashif Munir z University of Maryland School of Medicine w Baltimore.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe