Co naprawi lekarz, to popsuje kucharz

Udostępnij:
Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki m. in. dla szpitali. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w ponad 70 proc. podmiotach. Firmy używały przeterminowanych produktów, nie podawały informacji o alergenach, a porcje były niedoważone.
- Posiłki serwowane w szpitalach nie poprawiły się znacząco. Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe zastosowały się do zaleceń z ubiegłorocznych kontroli. W pierwszej kolejności wzięła pod lupę przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów i do których w poprzednim roku były zastrzeżenia – czytamy w komunikacie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Dodatkowo sprawdziła firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów itp. W sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji.

Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, aby szpitale, szkoły, przedszkola i inne podobne instytucje zwiększyły nadzór nad firmami, które dostarczają im jedzenie.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.