NEUROLOGIA
Udary mózgu
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Błonnik pokarmowy, zielona herbata i kawa a ryzyko udaru mózgu

Wyślij:
Udostępnij:
Autor: Marzena Jaskot
|
Źródło: Threapleton DE et al. Stroke 2013; 44: 1360-1368. / Kokubo Y et al. Stroke. 2013; 44: 1369-1374.
Tagi: udar mózgu
W dwóch badaniach, których wyniki zostały opublikowane w bieżącym numerze „Stroke”, wykazano zależność pomiędzy większym spożyciem błonnika, zielonej herbaty i kawy a mniejszym ryzykiem niedokrwiennego i krwotocznego udaru mózgu.
Na łamach „Stroke” ukazały się dwie prace dotyczące wpływu czynników żywieniowych na ryzyko udaru mózgu. Threapleton i wsp. przeanalizowali materiał pochodzący z ośmiu badań kohortowych, w których odnotowywano spożycie błonnika oraz wystąpienie pierwszego niedokrwiennego lub krwotocznego udaru mózgu. Stwierdzono, że spożycie dodatkowych 7 g błonnika dziennie było związane ze spadkiem ryzyka udaru o 7%. W tym badaniu nie było możliwe zbadanie ryzyka zależnie od pokarmowych źródeł błonnika. Jak stwierdzili autorzy, ze względu na możliwość występowania zależności między źródłem błonnika a ryzykiem udaru, potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych badań. Kokubo i wsp. obserwowali 82 369 osób w wieku powyżej 45 lat bez chorób sercowo-naczyniowych i nowotworu w punkcie wyjściowym. Długość okresu obserwacyjnego wyniosła 13 lat, dzięki czemu łącznie uzyskano ponad milion osobolat obserwacji. Osoby, które piły 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, narażone były na ryzyko udaru mózgu mniejsze o 14% niż niepijący herbaty. Spożywanie co najmniej 4 filiżanek dziennie związane było ze spadkiem ryzyka o 20%. Podobne zależności zaobserwowano dla ogółu zdarzeń sercowo-naczyniowych. Spożywanie co najmniej jednej porcji kawy dziennie również było związane ze spadkiem ryzyka udaru mózgu o 20%. Picie herbaty lub kawy nie miało wpływu na ryzyka u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca. W analizach statystycznych wzięto pod uwagę wybrane czynniki mogące mieć wpływ na ryzyko udaru mózgu. Jak stwierdzili Kokubo i wsp., w badanej populacji picie zielonej herbaty lub kawy było związane z mniejszym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu.
 
facebook linkedin twitter
© 2023 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.